Estàndards de la Rumba Catalana és el primer llibre de partitures dedicat exclusivament a la rumba catalana. Reuneix les transcripcions musicals i lletrístiques de peces clàssiques i representatives del gènere.

En aquest web oferim informació addicional sobre la iniciativa i sobre les cançons transcrites i publicades fins ara. Incloem també enllaços amb els àudios en què s’han basat les transcripcions (a través de diferents plataformes i aplicacions de reproducció de música on-line).

Per raons de drets d’autoria, no estem autoritzats a penjar les partitures, però podeu aconseguir el llibre en paper:

- a través dels punts de distribució autoritzats;

- via internet;

- amb la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA núm. 25 (novembre-desembre 2011) [format de butxaca DIN A5];

- contactant-nos a info@forcat.org i us el farem arribar.

24. Tu pañuelo verde (Chacho)

 

Autoria: José Ruiz Venegas, Pedro Pérez Pérez i Alfonso Carlos Santisteban Jiménez

TRANSCRIPCIÓ basada en la versió original de Chacho, inclosa al disc El piano de Chacho y sus rumbas (Odeon, 1968)

ÀUDIOS disponibles a

logo myspace 

INFO DEL TEMA

El Chacho va ser el primer rumbero gitanocatalà que s’atreví amb les tecles, ja durant el primer esclat comercial del gènere, a finals dels 60. El seu piano, que havia après de forma autodidacta, bàsicament resseguia melodies i dibuixava arpegis, ja que a l’època el tumbao de la salsa (i la salsa mateixa) encara s’havia de popularitzar. Aquest tema és un bon exemple d’això, ja que a la introducció pianística primer arpegia i seguidament apunta la línia melòdica de la veu. Per aquesta raó no hem transcrit el piano que queda entre la Intro i el Coro, ja que és exactament igual a les parts Coro i A. La carrera discogràfica del Chacho es concentra entre el 1965 i el 1977 i, tot i no deixar els escenaris fins el 1994, va caure en un cert oblit a partir de la Transició, com tants altres rumberos. Des de 2008, la nova escena rumbera intenta recuperar la seva figura i, per exemple, el jove grup Los Impagaos aconseguiren fer-lo enregistrar novament aquest tema (No lo intenten en casa, Ventilador Music, 2009). Una altra gravació de la peça es pot trobar al nou disc del Chacho, promogut per Txarly Brown (Primer Ministro de la Rumba, Sant Gaudenci, 2011).

 

CRÈDITS

Transcripció musical: Martí Marfà.
Revisió i estandardització: David Torras, Martí Marfà, Oriol Pidelaserra, Xavier Zarco
Text i transcripció lletra: Martí Marfà i Castán.
© 2011, de la cançó, el seu autor.

Diada de la Rumba

Desenvolupament web: WEBfine