Estàndards de la Rumba Catalana és el primer llibre de partitures dedicat exclusivament a la rumba catalana. Reuneix les transcripcions musicals i lletrístiques de peces clàssiques i representatives del gènere.

En aquest web oferim informació addicional sobre la iniciativa i sobre les cançons transcrites i publicades fins ara. Incloem també enllaços amb els àudios en què s’han basat les transcripcions (a través de diferents plataformes i aplicacions de reproducció de música on-line).

Per raons de drets d’autoria, no estem autoritzats a penjar les partitures, però podeu aconseguir el llibre en paper:

- a través dels punts de distribució autoritzats;

- via internet;

- amb la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA núm. 25 (novembre-desembre 2011) [format de butxaca DIN A5];

- contactant-nos a info@forcat.org i us el farem arribar.

2. Gitanitos y morenos (Gato Pérez)

 

Autoria: Javier Patricio Pérez Álvarez i Francisco Luís Gijón Peñas

TRANSCRIPCIÓ basada en la versió original de Gato Pérez, inclosa al disc Atalaya (EMI, 1981)

 

ÀUDIOS disponibles a

Goear Spotify Grooveshark

 

INFO DEL TEMA
Probablement aquesta sigui la peça més popular del Gato Pérez, i de fet avui consta en els repertoris de molts orquestres de ball que amenitzen les festes majors del país. Si bé algú podria dir que musicalment aquesta primera versió queda lluny dels patrons clàssics de la rumba –probablement perquè hi manca la guitarra ventilador-, poca gent dubta de l’adscripció del tema al gènere. De fet, no només és un referent per a moltes formacions actuals de rumba sinó que “Gitanitos y Morenos” és un imprescindible de qualsevol “juerga” o jam session rumbera. Sovint s’enllaça amb “Se fuerza la màquina”, del mateix autor, del mateix disc, i amb la qual comparteix dibuix harmònic. La proposta parteix del Gato, concretament del medley (popurri) de temes propis anomenat “Mosaico Pérez” (Fenicia, Guapa,1990, reeditat per K-Industria, 1996), on sí que incorpora el ventilador. Per interpretar “Gitanitos y Morenos” sencera s’ha de resseguir aquesta partitura tres vegades.

 

CRÈDITS

Transcripció musical: Oriol Pidelaserra.
Revisió i estandardització: David Torras, Martí Marfà, Oriol Pidelaserra, Xavier Zarco.
Text i transcripció lletra: Martí Marfà i Castán.
© 2011, de la cançó, el seu autor.

Diada de la Rumba

Desenvolupament web: WEBfine