Estàndards de la Rumba Catalana és el primer llibre de partitures dedicat exclusivament a la rumba catalana. Reuneix les transcripcions musicals i lletrístiques de peces clàssiques i representatives del gènere.

En aquest web oferim informació addicional sobre la iniciativa i sobre les cançons transcrites i publicades fins ara. Incloem també enllaços amb els àudios en què s’han basat les transcripcions (a través de diferents plataformes i aplicacions de reproducció de música on-line).

Per raons de drets d’autoria, no estem autoritzats a penjar les partitures, però podeu aconseguir el llibre en paper:

- a través dels punts de distribució autoritzats;

- via internet;

- amb la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA núm. 25 (novembre-desembre 2011) [format de butxaca DIN A5];

- contactant-nos a info@forcat.org i us el farem arribar.

9. El ventilador (Gato Pérez)

 

Autoria: Javier Patricio Pérez Álvarez

TRANSCRIPCIÓ basada en la versió original del Gato Pérez inclosa al disc Romesco (Edigsa, 1979)

 

ÀUDIOS disponibles a

Goear Youtube Spotify Grooveshark

 

INFO DEL TEMA
Amb aquesta cançó, el Gato Pérez va posar nom a la tècnica guitarrística que caracteritza la rumba catalana, el ventilador, alhora que resumia la seva teoria sobre els orígens del gènere. La partitura recull tota l’estructura del tema; tot i que sembli una mica embolicada no és més que una alternança contínua d’estrofes i coro. Els tresets del compàs 50 indiquen el molinet o “abanico” de la guitarra (amb la posició de Mi), que actua de cierre o marca per entrar al coro. Totes les parts de la versió transcrita estan recollides (intro, A, B, coro, solo, coda final) i es poden reorganitzar al gust de l’intèrpret o l’arranjador. En ocasions informals amb instrumentació només de guitarres i percussió s’acostuma a obviar la intro i el solo. L’harmonia de la peça, basada en el I-V major, és molt recurrent en la rumba catalana i per tant “El ventilador” pot fàcilment formar part d’un medley (popurri) de temes que se cenyeixin a aquest patró, com els aquí recollits “Señor Cura” o “Sarandonga”.

 

CRÈDITS

Transcripció musical: Oriol Pidelaserra.
Revisió i estandardització: David Torras, Martí Marfà, Oriol Pidelaserra, Xavier Zarco.
Text i transcripció lletra: Martí Marfà i Castán.
© 2011, de la cançó, el seu autor.

 

FE D'ERRATES (errors en l'edició en paper):

Pàg. 31, segona línia de pentagrama: l'acord B7 hauria d'anar al primer compàs d'aquesta línia (compàs núm. 38) i no pas al següent, com consta en l'edició en paper.

Diada de la Rumba

Desenvolupament web: WEBfine