Estàndards de la Rumba Catalana és el primer llibre de partitures dedicat exclusivament a la rumba catalana. Reuneix les transcripcions musicals i lletrístiques de peces clàssiques i representatives del gènere.

En aquest web oferim informació addicional sobre la iniciativa i sobre les cançons transcrites i publicades fins ara. Incloem també enllaços amb els àudios en què s’han basat les transcripcions (a través de diferents plataformes i aplicacions de reproducció de música on-line).

Per raons de drets d’autoria, no estem autoritzats a penjar les partitures, però podeu aconseguir el llibre en paper:

- a través dels punts de distribució autoritzats;

- via internet;

- amb la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA núm. 25 (novembre-desembre 2011) [format de butxaca DIN A5];

- contactant-nos a info@forcat.org i us el farem arribar.

18. El garrotín -arrumbat- (popular / Patriarcas de la Rumba)

 

Autoria: Tema popular

TRANSCRIPCIÓ basada en la versió de Patriarcas de la Rumba inclosa al disc Cosa Nostra (K-Industria, 2005), a partir de la modalitat de garrotín arrumbat popular a Lleida

 

ÀUDIOS disponibles a

Goear Youtube Spotify

 

INFO DEL TEMA
El garrotín era un patró d’improvisació –inicialment diferenciat de la rumba- que permetia inventar estrofes a mesura que es cantava. Aquesta fórmula és relativament vigent, sobretot en els àmbits del folc i de l’anomenada música “tradicional”. El garrotín per rumba o garrotín arrumbat, tot i que hi ha qui l’improvisa, consisteix sovint en una acumulació d’estrofes ja elaborades i conegudes, ordenades (això sí) de forma flexible. És el cas de la versió recollida aquí i enregistrada per Rafael Salazar “Tio Rafael” i Joan Garriga, amb guitarra de Rafalito Salazar. Està a mig camí entre l’anomenat garrotín vell (estrofa) i el garrotín totalment per rumba (coro). Per mantenir oberta la porta a la modalitat d’improvisació, les lletres (estrofes) transcrites es presenten com a opcionals i com a exemples. La “Intro a A” s’usa de marge per pensar la improvisació i, si cal, es pot allargar. S’ha inclòs també un sistema amb la transcripció de la guitarra, ja que aquesta varia respecte a la resta de temes.

 

CRÈDITS

Transcripció musical: Vicent Monsonís.
Revisió i estandardització: David Torras, Martí Marfà, Oriol Pidelaserra, Xavier Zarco.
Text i transcripció lletra: Martí Marfà i Castán.
© 2011, de la cançó, el seu autor.

Diada de la Rumba

Desenvolupament web: WEBfine