Estàndards de la Rumba Catalana és el primer llibre de partitures dedicat exclusivament a la rumba catalana. Reuneix les transcripcions musicals i lletrístiques de peces clàssiques i representatives del gènere.

En aquest web oferim informació addicional sobre la iniciativa i sobre les cançons transcrites i publicades fins ara. Incloem també enllaços amb els àudios en què s’han basat les transcripcions (a través de diferents plataformes i aplicacions de reproducció de música on-line).

Per raons de drets d’autoria, no estem autoritzats a penjar les partitures, però podeu aconseguir el llibre en paper:

- a través dels punts de distribució autoritzats;

- via internet;

- amb la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA núm. 25 (novembre-desembre 2011) [format de butxaca DIN A5];

- contactant-nos a info@forcat.org i us el farem arribar.

16. Djobi Djoba (Gipsy Kings)

 

Autoria: original registrada per Gipsy Kings

TRANSCRIPCIÓ basada en la versió de Gipsy Kings, inclosa al disc Gipsy Kings (Columbia, 1987)

 

ÀUDIOS disponibles a

Goear Youtube Spotify Grooveshark

 

INFO DEL TEMA
Tot i que aquest tema està registrat pels Gipsy Kings, la tornada està clarament adaptada del famós “Obi oba” d’Enrique Castellón Vargas “El Príncipe Gitano”, que aquest signa amb Juan Castellón i Maria Dolores Marín. De fet, molts èxits d’aquesta banda gitanocatalana francesa són versions de peces, coros o melodies vinguts de l’Estat espanyol, que recollien parcialment. Com s’exemplifica a “Djobi djoba”, les lletres que manlleven o creen no tenen massa sentit verbal en la llengua (castellana) que suposadament estan escrites. Sembla més aviat que les hagin composat com acumulacions sovint inconnexes de mots o frases que una audiència internacional podria associar amb la música espanyola. La transcripció permet tocar el tema de dalt a baix. Tanmateix, cal tenir en compte que la tècnica del “ventilador” dels Gipsy Kings és específica i difereix lleugerament de la resta de rumberos catalans, sobretot per la menor freqüència i èmfasi que aquells fan en el cop a la caixa de la guitarra.

 

CRÈDITS

Transcripció musical: Xavier Zarco, Martí Marfà.
Revisió i estandardització: David Torras, Martí Marfà, Oriol Pidelaserra, Xavier Zarco.
Text i transcripció lletra: Martí Marfà i Castán.
© 2011, de la cançó, el seu autor.

Diada de la Rumba

Desenvolupament web: WEBfine