Estàndards de la Rumba Catalana és el primer llibre de partitures dedicat exclusivament a la rumba catalana. Reuneix les transcripcions musicals i lletrístiques de peces clàssiques i representatives del gènere.

En aquest web oferim informació addicional sobre la iniciativa i sobre les cançons transcrites i publicades fins ara. Incloem també enllaços amb els àudios en què s’han basat les transcripcions (a través de diferents plataformes i aplicacions de reproducció de música on-line).

Per raons de drets d’autoria, no estem autoritzats a penjar les partitures, però podeu aconseguir el llibre en paper:

- a través dels punts de distribució autoritzats;

- via internet;

- amb la revista SONS DE LA MEDITERRÀNIA núm. 25 (novembre-desembre 2011) [format de butxaca DIN A5];

- contactant-nos a info@forcat.org i us el farem arribar.

1. Caramelos (Los Amaya)

 

Autoria: Roberto Puentes Martínez

TRANSCRIPCIÓ basada en la versió de Los Amaya inclosa a l'EP Caramelos / Qué mala suerte la mía / Pena, tristeza, dolor / El bueno, el feo y el malo (EMI-Regal, 1970)

 

ÀUDIOS disponibles a

Goear Youtube Spotify Grooveshark

 

INFO DEL TEMA
“Caramelo” era originalment una guaracha de Roberto Puentes, que entre els 50 i els 60 fou versionada per la Sonora Matancera i Celia Cruz, per Rafael Cortijo i Ismael Rivera, i per Pacheco y su Charanga, entre d’altres. L’adaptació de Los Amaya de 1971 contribuí a l’èxit de vendes del seu primer LP, destacant-los en l’escena musical espanyola. La influència de Santana es notòria en aquest tema, que al “coro” comparteix l’harmonia modal dòrica amb “Oye como va”. “Caramelos” i el seu peculiar patró harmònic funcionen avui com una base de medley (popurri) dins el repertori rumbero català, sobre el qual es canten “coros” (tornades) diversos i en ocasions improvisats. Un altre tema que segueix el mateix patró és “Tau, tau” de Sabor de Gràcia (Sabor Pa’Rato, Harmonia Mundi, 2010). Sovint també s’hi encabeixen els coros de “Tu me camelas” (Niña Pastori) o “Agustito” (Ketama), entre d’altres. “Caramelos” es pot interpretar de forma simplificada alternant el “coro” i la part A.

 

CRÈDITS

Transcripció musical: David Torras.
Revisió i estandardització: David Torras, Martí Marfà, Oriol Pidelaserra, Xavier Zarco.
Text i transcripció lletra: Martí Marfà i Castán.
© 2011, de la cançó, el seu autor.

 

 

FE D'ERRATES (errors en l'edició en paper):
Pàg. 11 (peu de pàgina, informació sobre l'edició original de l'enregistrament): la primera edició d'aquesta versió de "Caramelos" de Los Amaya es va incloure en l'EP signat per Los Amaya y Su Combo Gitano, que incloïa "Caramelos", "Qué mala suerte la mía", "Pena, tristeza, dolor" i "El bueno, el feo y el malo" (EMI-Regal, 1970). Un any més tard, es tornaria a publicar el mateix enregistrament al LP Los Amaya y Su Combo Gitano (EMI-Regal, 1971), que erròniament hem referenciat com a edició original.

Diada de la Rumba

Desenvolupament web: WEBfine